¨
Zdroj: www.cook.cz
V pátek 23.3. 2007 nás pan Polášek pozval do místního pohostinství na ZVĚŘINOVÉ HODY. Podávaly se kančí výpečky s červeným zelím a knedlíkem nebo kančí se šípkovou omáčkou a knedlíkem. Tato akce sklidila velký ohlas u místních občanů a ten, kdo ochutnal, byl určitě spokojen.
A pro inspiraci podobné recepty:
Kančí kýta se šípkovou omáčkou |
Ingredience: Suroviny pro 10 osob - 1500 g kančí kýty - 30 g soli - mrkev, celer, petržel (3 x 100 g) - 100 g cibule - 50 g oleje - nové koření, bobkový list, celý pepř - 0,5 dcl octa - 100 g citronu - 100 g hladké mouky - 250 g šípkové zavařeniny - 2 g mleté skořice - 50 g cukru - 1 dcl červeného vína |
Příprava: Kančí kýtu odblaníme a opláchneme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na hrubé kostky a osmažíme na oleji do růžova, přidáme divoké koření zastříkáme octem a na takto připraveném základu opečeme osolenou kýtu po obou stranách. Přidáme na plátky nakrájený citrón, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme do měkka. Měkkou kýtu vyjmeme, čťávu zhustíme světlou jíškou, přidáme šípkovou zavařeninu, skořici a cukr a za stálého míchání omáčku řádně provaříme. Dochutíme skořicí, citronovou šťávou a špetkou skořice. Na závěr přecedíme přes jemný cedník. |
Doporučená příloha: Houskový knedlík, karlovarský knedlík nebo špekový knedlík. |
Zdroj: www.myslivost.cz
Kančí plec na červeném zelí s rozmarýno-tymiánovou omáčkou
Ingredience: 2 kg kančího (nebo vepřového) masa z plece bez kosti, 4 červené cibule, 300 g kořenové zeleniny, 100 g másla, 100 g sádla, 30 g hladké mouky, 10 g rajského protlaku, 200 g anglické slaniny, 1,5 kg kysaného červeného zelí, 0,5 l suchého červeného vína, 2 nakyslá jablka, 250 g zakysané smetany, 2 PL vinného octa, 1 PL divokého koření (bobkový list, jalovec, celý pepř a nové koření), čerstvý tymián a rozmarýn, 50g šípkového nebo brusinkového džemu, 1 PL sladké papriky, půl citronu, sůl, cukr podle chuti, MAGGI Zlatý zeleninový bujón, MAGGI MAGGI Harmonie chuti.
Příprava: Maso pokrájíme na malé nudličky, orestujeme ho na směsi másla a sádla a poté ho vyjmeme. Kořenovou zeleninu a červenou cibuli pokrájíme na nudličky a orestujeme jí ve výpeku po mase dozlatova. Ke konci restování přidáme protlak, cukr a džem a zastříkneme octem. Do ohnivzdorné nádoby dáme kysané zelí smíchané s nastrouhaným jablkem a kořením, promícháme s orestovaným masem a zeleninou, zalijeme vývarem z MAGGI Zlatého zeleninového bujónu a vínem a dáme dusit do trouby. Ke konci dušení přidáme orestovanou anglickou slaninu, zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme MAGGI Harmonií chuti .
Omáčka: Listy rozmarýnu a tymiánu dáme vařit do vývaru asi 30 minut, osolíme, opepříme, přidáme citrónovou šťávu, víno a omáčku povaříme, přecedíme a rozmixujeme. Nakonec jí zjemníme máslem.
Zdroj: www.nestle.cz